AYVALIK

Ajvalik, grad na zapadu Turske i sedište regije Ajvalik, koja je pod zaštitom turske države, locirana naspram grčkog ostrva Lezbos i predstavlja zaliv i arhipelag sa oko 30 prelepih ostrva. Sa brda iznad grada, čuvenog i pod imenom Đavolja sofra, pruža se pogled na ova prelepa egejska ostrva. Ajvalik, nekad malo ribarsko mesto a danas najpoznatiji grad na severnoj strani turske obale Egejskog mora. Ono što ćete prvo osetiti prilikom letovanja u Turskoj, u ovoj regiji jeste čist vazduh. Zbog izuzetnih klimatskih karakteristika, Ajvalik i Sarimsakli su prvi u Evropi i drugi u svetu po preporukama Svetske organizacije za zdravstvo u pogledu lečenja disajnih organa kod dece i odraslih. Procent vlažnosti vazduha je svega 0,5% pa samim tim predstavlja i pravu vazdušnu banju. Nepregledne plantaže maslina, kvalitetna vina, pamuk i pistaći samo su mali deo onoga što turistima nudi Ajvalik. Peščana plaža uz izuzetno čisto more prosto ostavlja bez daha. Dominiraju rimski, starogrčki i pravoslavni uticaji. Karakteristične su uske primorske ulice u ovom ribarskom gradu. U centralnom delu nalazi se mala luka za primorske brodove kao i oko dvadesetak verskih objekata. Pravoslavna crkva svetog Nikole, veliki broj restorana, trgovačka i zanatska četvrt su nezaobilazna baza za turiste. Ajvalik je prava zlatna riznica za kupoholičare, ovde možete naći bezbroj prodavnica suvenira, nakita, kože, odeće…Ajvalik ima i bezbroj restorana, živopisnu riblju i zelenu pijacu. Ajvalik odlikuje i dobra saobraćajna povezanost. Udaljen je 65 km od Pergamona, 155 km od Izmira, 170 km od Troje…i mnoga druga istoriska mesta koja vredi posetiti. Iz Ajvalika može se doći do ostrva Džunda, gde se nalazi par luksuznih hotela. Nedaleko od grada je čuvena, kilometrima duga plaža Sarimsakli, sa bezbroj hotela koji našim turistima i ove sezone izlaze u susret. Ljubazni meštani dočekuju sve turiste otvorenog i iskrenog srca, zbog čega je verovatno i omiljeno letovalište turista južne Srbije.

Pretražite još

Fitriraj po Array:

2 rezultata je pronađeno